Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co to ME/CFS jako je?

ME/CFS je anglická zkratka pro Myalgickou encefalomyelitidu / Chronický únavový syndrom. Jestli se o nemoci snažíte něco zjistit z jejího názvu, je to jeden nejhorších nápadů.

Je to téměř tak naivní jako čekat od Interního protikorupčního programu Úřady vlády ČR, že bude bojovat proti korupci ve vládě. :D
První název mluví o zánětu mozku a míchy s přítomnou bolestí svalů, druhý o chronické únavě. Jenže o tom naše nemoc tak úplně není. Jak jsme se ale dopracovali k těmto názvům i jaký je odborný pohled na nemoc, to vám vysvětlí povolanější (viz. odkazy na konci článku).

O čem tedy nemoc laicky je?

Zkuste si představit nádrž, do které vám přitéká energie jídlem a spánkem a z které odtéká na všechny aktivity jako je například pohyb, práce, učení se, párty nebo nějaké hobby.
Pacientům s ME/CFS se porouchal přívod. Nepřitéká, jen kape. Kapky se dají malinko zvětšit dobrou stravou, doplňky stravy anebo větším přísunem cukru (velmi krátkodobě a krátkozrace), no nejsme nijak schopní měnit intenzitu kapání nebo dokonce dosáhnout souvislý přítok.

Co ale jsme schopní plně regulovat – to je odtok. Dokážeme se vzdát mnohých aktivit a pořádně to přiškrtit. Jenže zákony fyziky se obejít nedají a tak, pokud bude víc odtékat než přitékat, nádrž se postupně vyprázdní. Naštěstí to úplně na dno nejde, protože tělo má mechanizmy, kterými nás zastaví v cestě k sebezničení, nakolik i chod těla potřebuje energii – trávení, imunita, srdeční a mozková činnost, dýchání,…

Takže tělo počítá s určitou kritickou hodnotou energie v nádrži, kterou potřebuje a na kterou když sáhnete, oplatí vám to příznaky vyčerpání, které ME/CFS provázejí – bolesti (až křeče) svalů, kloubů, únava, ospalost nebo podobně jako u dětí až nervozita a podrážděnost bránící spánku, potíže s pozorností, krátkodobou pamětí, zamlžení myšlení (tzv. brain fog), časté nachlazení až vážné infekce díky oslabené imunitě a mnoho dalšího. A zde nastává u pacientů s „kapkající“ energii extrémní problém, protože pokud si aktivitami odtečou příliš moc energie, tak než jim to znovu přikape, trvá to nepříjemně a neúměrně dlouho. Můj příklad z počátku nemoci: dvě noci po sobě jsem spala jenom po šesti hodinách a způsobilo mi to dva týdny křečí v nohou, příp. rukách, než se to opět uklidnilo (při klasické zátěži středoškolské docházky bez hodin tělocviku – mírná forma ME/CFS). Taky se zdá, že přikapává pouze po určitou hladinu a víc to nejde. Jakoby tělo zapomnělo, kde je skutečný strop nádrže. A co je hrozně zvláštní - než nastoupí příznaky vyčerpání po aktivitě, většinou to trvá hodiny nebo i den-dva. Prostě to udeří v noci anebo druhý den jednoduše nevstanete z postele.

Uměním života s ME/CFS je najít rovnováhu mezi tím, jak nepřekračovat kritickou hodnotu energie přílišnými aktivitami a jak „to uškrcené něco“ vůbec ještě nazvat životem. :)

Můžeme spekulovat, proč to kape, proč není v těle dost ATP získaného z potravy, proč spánek neosvěžuje – ba dokonce proč je to někdy nepříjemnější ráno po probuzení než tomu bylo před usnutím, proč se ta naše nádrž nedokáže dokapat do plna, proč příznaky nastoupí s opožděním, atd. To je na vědcích, kteří se teď zaobírají ideou poškozených mitochondrii. Mluví se taky o souvislosti s epidemiemi viróz, EB viru nebo možné podobnosti časti long covid příznaků s ME/CFS. Časem snad zjistíme více.

Výše uvedené příznaky nejsou všechny, třeba například přecitlivělost na podněty (světlo, zvuk, dotek, vůně, teplo / zima) jsou vlastně přirozeným důsledkem nízké energie v organizmu. Každého unavují podněty zvenčí, protože mozek je musí zpracovávat. Ale je rozdíl, když v nádrži vám klesne energie z 85% na 84% a když je to jev z 5% na 4%. Proto tuhle zátěž jako pacienti vnímáme výrazněji.

Co je ještě potřeba podotknout, naší nemoc nemusí být na první pohled vidět. Jednak proto, že „mezi lidi“ chodíme většinou, když je nám líp, ale také, že některé příznaky maskujeme. Třeba já jsem léta navyklá nezatěžovat své okolí svými bolestmi a problémy. Ono pořád myslet na to, jak je vám blbě, je také vyčerpávající. :)
I proto píšu blog - učím se o nemoci více komunikovat. Jak na Slovensku říkáme: „Nemému dieťaťu ani vlastná matka nerozumie.“

Jestli by vás zajímalo více faktů, zajímavostí nebo třeba příběhy jiných pacientů doporučuji hlavně stránky Nadačního fondu Neúnavní či dnes již utlumené pacientské organizace Klubu pacientů s ME/CFS. O názvech a vývoji diagnostických kritérii se dočtete na Wikipedii.

Autor: Mária Vargová | pondělí 27.3.2023 14:54 | karma článku: 13,47 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s neléčitelnou nemocí – část druhá

Mám tady pro vás další várku věcí, se kterými je život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) pro mne snesitelnější. Některé se však mohou hodit i vám. :)

12.6.2023 v 15:46 | Karma: 12,27 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s nevyléčitelnou nemocí – část první

Podělím se s vámi o pár vychytávek a věcí, které mi ulehčují žít každodenní život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS). Mnohé však můžou pomoct i zdravým nebo jinak nemocným lidem. :)

5.6.2023 v 16:15 | Karma: 15,29 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část třetí

Jednou z věcí, které mi zpřeházely život je chronický únavový syndrom (ME/CFS). Hodně mě tím naučil a já se teď o to postupně s vámi dělím.

29.5.2023 v 15:45 | Karma: 13,61 | Přečteno: 274x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část druhá

Dlouhodobá nemoc zasahuje do života nejen přímo svými příznaky a zdravotní péči, ale také mění perspektivu různých aspektů života. Dnes přináším druhou várku toho, co mě naučil chronický únavový syndrom (ME/CFS).

22.5.2023 v 15:49 | Karma: 12,98 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část první

Ze všeho náročného ve svém životě se snažím vzít si poučení nebo na dané situaci osobnostně vyrůst. Chronický únavový syndrom (ME/CFS) v mém životě není výjimka.

15.5.2023 v 15:46 | Karma: 15,82 | Přečteno: 488x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 378x
Pacientka s ME/CFS, hloubavá duše i veselá žena, která věří, že životní „kakinky“ se dají využít jako hnojivo pro růst a úžitek.

Blog je mou cestou, jak se dělit o svou životní zkušenost s nemocí – s vysvětlením, přemýšlením i s nadhledem, neboť není moc příležitostí pro veřejnost, jak nemoc s jejími důsledky pochopit.