Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Doufat ve vyléčení a/nebo se smířit s nemocí nadosmrti?

Čelit tomu, že mi lékaři nevědí pomoct je frustrující. Co teď? Nabízí se dvě cesty – přijmout to jako fakt a zařídit se dle toho (v hlavě i v životě), nebo vsadit na naději, že třeba věda pokročí a lék se najde?

O chronickém únavovém syndromu (ME/CFS) se pořádně neví, jak vzniká, co za procesy v těle probíhají a tedy ani to, jak ho léčit. Většinou se „hasí“ jen příznaky, které jsou až moc obtěžující – analgetika na bolesti, léky na spaní, antidepresiva na deprese,… Vědecký výzkum je z hlediska financování hluboce podvyživený. A i kdyby se hned zítra objevila příčina nemoci a otevřely se možnosti léčby, bude trvat pár let, že se všechno dalšími studiemi potvrdí, než proběhnou klinické studie o bezpečnosti, než se lék dostane do masové produkce a bude dostupný. Klidně se tedy bavíme i o 10+ letech. Situace je navíc o to beznadějnější, o co více Ministerství zdravotnictví ČR dává od pacientů a nemoci ruce pryč a tváří se, že neexistujeme. (Více o zatím marné snaze Nadačního fondu Neúnavní komunikovat s ministerstvem zde.)

V takovéto situaci nezůstává moc možností, jak se k tomuto stavu postavit. První je nemoc přijmout. Přijmout neznamená rezignovat, tzv. „opustit se“, ale naopak – uvědomit si plně, co to znamená žít celý život s nemocí a zodpovědně hledat možnosti, jak své nemoci přizpůsobit veškeré aspekty svého života tak, aby se zmírnil progres nemoci a aby byla kvalita života v nemoci v rámci možností co nejvyšší. To opravdu často znamená zavést režijní opatření jako minimalizovat jakoukoliv námahu, začít využívat pomůcky jako invalidní vozík, sedátko do vany, absolutně opustit aktivity, které by mohly vést ke zhoršení stavu, omezit kontakt s okolím, který je vyčerpávající a rizikový vzhledem k možným infekcím, nezřídka opustit zaměstnání nebo zkrátit úvazek, přeorientovat se z externích extrovertních zálib na ty interiérové introvertní, pořídit si chůvu nebo výpomoc do domácnosti, a mnoho, mnoho dalšího.

Druhou možností je se upínat k naději na vyléčení, tudíž zkoušet cokoliv od bylinek, homeopatik, tradiční čínské medicíny, ayurvédy, esenciálních olejů, výživových doplňků, různé psychology, kouče, léčitele, šamany, ale i třeba změny stravy, vyloučení určitých potravin dle různých léčebných diet, až po práci s myslí a emocemi, meditacemi, modlitbami, snažení žít co „nejnormálněji“ svůj život a svou nemoc si vůbec nepřipouštět a tedy se identifikovat se jako zdravá osoba.

Obě cesty se můžou zdravému člověku jevit jako dva extrémy a myslím, že většina pacientů mezi nimi lavíruje a má občas období, kdy se uchýlí více k jednomu či k druhému. Ani jednu z těchto cest nepovažuji za jedinou správnou, a ani jednu část z těchto všech možností u pacientů neodsuzuji.

Jako odchovanec křesťanství, které hodně čerpalo z antických filosofů, jsem i v tomto případě vyznavačem aristotelovské zlaté střední cesty (=cnost je střed mezi dvěma necnostmi). Snažím se obě cesty brát jako dvě nohy, na kterých stojím. Vidím smysl v tom udělat režijní opatření a hlavně v relapsech být v nich striktní, a když mám trochu energie (a finančních prostředků), tak i zkoušet různé alternativní přístupy, které by mi mohly potenciálně pomoct. Jako při chůzi, víc se opřete o jednu nohu, abyste pak mohli druhou posunout o kus dál. Sama vím, že pokud se člověk příliš identifikuje se svou nemocí, může mít o to větší problém z psychosomatické stránky ji pak umět „pustit“ a tedy se vyléčit (pokud jsem primárně pacient a nemoc zmizí, kým budu?). Jenže když pořád uvažuji o sobě jako o zdravé, často si nevědomky ublížím právě tím, že mé nadšení do věcí mě dostává do aktivit, které mi ubližují. A tak lavíruji a hledám sama v sobě, jaký postoj je teď k této věci pro mě lepší. I za cenu, že nemít jasný postoj je hodnotové znejistění.

Co se týče alternativních přístupů - pacientovi se pomoc od alopatů nedostává, takže se nemožno divit, co vše je schopen zkusit. Bohužel, každému sedne nebo nesedne něco jiného, takže obecné doporučování konkrétní alternativní pomoci není možné. Já sama jsem zatím dlouhodobě zkoušela asi 20 výživových doplňků a některé pro mne smysl měli (hlavně vitaminy, minerály a prospěšné látky na imunitu), jiné byly dobré jen na „drahou moč“. Vyzkoušela jsem toho za tři roky, co o své nemoci vím, docela hodně: některé diety, tradiční čínskou medicínu, některé bylinné přípravky nebo doplněk s uhlíkem C60 od české firmy, který sice trochu zmírnil relaps, ale poměr cena a výkon byl slabý a neudržitelný. V seznamu k vyzkoušení mám aktuálně asi 10 dalších produktů. :)

 
Celkově, všechny tyto pokusy si pomoct stojí nejen nemalé peníze, ale hlavně tu naději – každé zklamání otřese člověkem a je pak skeptičtější a je mu lehčí podlehnout beznaději.

A tak se docela často ptám sama sebe – co teď pro sebe můžu udělat? O kterou nohu - přijetí nebo naděje - se opírám víc? To, že se mi ta odpověď často mění, může být nejen přešlapování na místě, ale i kráčení životem s nevyléčitelnou nemocí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mária Vargová | pondělí 1.5.2023 16:05 | karma článku: 17,57 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s neléčitelnou nemocí – část druhá

Mám tady pro vás další várku věcí, se kterými je život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS) pro mne snesitelnější. Některé se však mohou hodit i vám. :)

12.6.2023 v 15:46 | Karma: 12,27 | Přečteno: 342x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mi pomáhá zvládat život s nevyléčitelnou nemocí – část první

Podělím se s vámi o pár vychytávek a věcí, které mi ulehčují žít každodenní život s chronickým únavovým syndromem (ME/CFS). Mnohé však můžou pomoct i zdravým nebo jinak nemocným lidem. :)

5.6.2023 v 16:15 | Karma: 15,29 | Přečteno: 346x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část třetí

Jednou z věcí, které mi zpřeházely život je chronický únavový syndrom (ME/CFS). Hodně mě tím naučil a já se teď o to postupně s vámi dělím.

29.5.2023 v 15:45 | Karma: 13,61 | Přečteno: 278x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část druhá

Dlouhodobá nemoc zasahuje do života nejen přímo svými příznaky a zdravotní péči, ale také mění perspektivu různých aspektů života. Dnes přináším druhou várku toho, co mě naučil chronický únavový syndrom (ME/CFS).

22.5.2023 v 15:49 | Karma: 12,98 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

Mária Vargová

Co mě naučil život s vážnou nemocí – část první

Ze všeho náročného ve svém životě se snažím vzít si poučení nebo na dané situaci osobnostně vyrůst. Chronický únavový syndrom (ME/CFS) v mém životě není výjimka.

15.5.2023 v 15:46 | Karma: 15,82 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Soudní zaměstnanci míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Slovenská koalice po atentátu brojí proti satiře na Zomri, prý šíří nenávist

20. května 2024  19:32

Od chvíle, kdy útočník v Handlové postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se jeho koaliční...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 361x
Pacientka s ME/CFS, hloubavá duše i veselá žena, která věří, že životní „kakinky“ se dají využít jako hnojivo pro růst a úžitek.

Blog je mou cestou, jak se dělit o svou životní zkušenost s nemocí – s vysvětlením, přemýšlením i s nadhledem, neboť není moc příležitostí pro veřejnost, jak nemoc s jejími důsledky pochopit.